De Relatie Tussen Narcistisch Misbruik en Posttraumatische Stressstoornis (PTSS)
- Annick
- 10 dec 2023
- 3 minuten om te lezen
Narcistisch misbruik ontstaat in relaties waarin een persoon met narcistische eigenschappen macht uitoefent over iemand anders en hun gevoel van eigenwaarde en autonomie systematisch ondermijnt. Narcistisch misbruik omvat vaak manipulatie, vernedering, isolatie, schuldgevoelens en angstcreatie bij het slachtoffer. Deze vorm van misbruik kan zowel mentaal, emotioneel en soms zelfs fysiek zijn. Ik weet uit eigen ervaring dat het ernstig nadelige gevolgen kan hebben op je mentale gezondheid. In deze blog ga ik dieper in hoe narcistisch misbruik kan leiden tot PTSS en hoe het je leven beïnvloedt als je een relatie met een narcist hebt (gehad).

Narcistisch misbruik is een vorm van emotioneel mishandeling waarbij iemand constant gemanipuleerd, vernederd en gecontroleerd wordt door een narcistische persoonlijkheid. Dit kan resulteren in diepe emotionele littekens en een complex trauma veroorzaken.
Wat is Posttraumatische Stressstoornis (PTSS)?
Posttraumatische stressstoornis (PTSS) is een mentale gezondheidsaandoening die kan ontstaan na het ervaren van traumatische gebeurtenissen. Een trauma hoeft niet alleen iets groots te zijn, zoals een ernstig ongeluk, verlies van een geliefde of oorlogstrauma. Het kan ook ontstaan door pesten of verwaarlozing maar ook iets kleins zoals een verontrustende opmerking, herhaaldelijk kritiek, of zelfs een moment van intense schaamte kan een diepe indruk achterlaten.
5 Symptomen van PTSS
Posttraumatische stressstoornis (PTSS) kan verschillende symptomen veroorzaken, die zich op verschillende manieren kunnen manifesteren. Enkele veelvoorkomende symptomen zijn:
1. Negatieve gedachten en gevoelens:
Je ervaart negatieve gedachten over jezelf of anderen, ervaart gevoelens van schaamte en schuld, je voelt je depressief en verliest je interesse in activiteiten die je vroeger leuk vond om te doen.
2. Snel overprikkeld
Je wordt soms spontaan overvallen door een woede-uitbarstingen maar hebt ook last van slaapproblemen, moeite met concentreren en je kunt soms schrikken van harde geluiden of onverwachte bewegingen.
3. Overmatige alertheid
Je staat in de survival mode en bent constant op je hoede, je hebt moeite om te ontspannen en bent voortdurend alert op mogelijke gevaren. Je piekert veel en hebt moeite om je gedachten los te laten.
4. Vermijding en afstandelijkheid
Je wil het liefst alleen zijn en je vermijd en neemt afstand van anderen. Je vermijd niet alleen mensen maar ook plaatsen of situaties die je herinneren aan een traumatische gebeurtenis.
5. Herbeleving van het trauma
Je ervaart flashbacks, nachtmerries en intense herinneringen wanneer je blootgesteld wordt aan triggers die verband houden met het trauma.
"Trauma kan je in duizend stukjes breken, maar als je het met liefde en aandacht weer in elkaar puzzelt kan het je transformeren tot iets ongelooflijks."
Herstellen van narcistisch misbruik en PTSS vereist vaak professionele begeleiding en ondersteuning. Gespecialiseerde therapieën zoals cognitieve gedragstherapie (CGT), EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing), of schema-therapie kunnen je op het mentale niveau helpen bij het verwerken van traumatische ervaringen en het herwinnen van de controle over je gedachten en emoties. Maar er zijn meer methoden die je kunnen helpen bij het terugvinden van je mentale gezondheid.
5 Tips die je kunnen helpen herstellen van PTSS en narcistisch misbruik
1. Journaling
Het opschrijven van je gedachten en gevoelens in een dagboek heeft een therapeutisch effect en kan stress verminderen. Het kan helpen bij het ventileren van je emoties en het verwerken van moeilijke situaties. Het kan helpen bij het identificeren van patronen, emoties en gedragingen die je anders misschien niet opmerkt.
2. Ademhalingsoefeningen
Diep ademhalen helpt om je zenuwstelsel te kalmeren en je focus te verleggen van angst naar innerlijke rust. Zoek op YouTube ademhalingsoefeningen die gericht zijn op ontspanning en het verminderen van stress en integreer dit in je dagelijkse routine.
3. Mindfulness en Meditatie
Mindfulness en meditatie kunnen je helpen bij het beheersen van angstgevoelens en het verhogen van je zelfbewustzijn. Door regelmatig te mediteren en mindfulness-oefeningen te doen, kun je je concentratievermogen verbeteren en je gedachten beter leren controleren. Dit kan op zijn beurt leiden tot meer rust en kalmte in je dagelijks leven.
4. Lichaamsbeweging
Regelmatige lichaamsbeweging, zoals fitness, yoga, wandelen of andere vormen van beweging, kan je helpen bij het verminderen van spanning, het stimuleert de aanmaak van endorfines waardoor je je snel beter voelt. Lichaamsbeweging helpt ook bij het verbeteren van je slaap en het verhogen van je energieniveau gedurende de dag.
5. Zoek steun en praat erover
Zoek steun bij vrienden, familie of steungroepen. Het kan enorm geruststellend en ondersteunend zijn om je ervaringen te delen met anderen die vergelijkbare situaties hebben meegemaakt.
"Je verleden is een hoofdstuk, niet het hele verhaal. Laat je verleden niet bepalen hoe je toekomst eruitziet."
Als je jezelf herkent in de signalen van PTSS, aarzel dan niet om me een bericht te sturen. Je verdient het om te herstellen en een leven te leiden zonder de last van dit trauma.
Het herstellen van trauma vraagt moed maar je bent niet alleen, en je hoeft het niet alleen te doen. Laat je verleden niet bepalen hoe je toekomst eruitziet. Jouw verleden heeft je misschien getekend, maar het is niet het eindpunt. Jij hebt de kracht om je eigen toekomst te herschrijven door te helen en daar help ik graag bij.
Klik op de knop hieronder en begin jouw reis naar innerlijke rust en balans en meld je aan voor een vrijblijvend adviesgesprek.
コメント