Wat is Stress? Ontdek de Oorzaken en Gevolgen.
- Annick
- 18 sep 2023
- 5 minuten om te lezen
In ons drukke en hectische leven is stress iets wat we allemaal weleens ervaren. Maar wat gebeurt er eigenlijk in ons lichaam tijdens stressvolle situaties en hoe kan deze stress leiden tot angstklachten? In deze blog ga ik dieper in op de oorzaken en gevolgen van stress en angst.

Door meer inzicht te krijgen in stress en stressvermindering, kun je beter omgaan met de uitdagingen van het moderne leven. Want het verminderen van stress is niet alleen belangrijk voor je mentale gezondheid, maar het heeft ook invloed op je fysieke welzijn.
De belangrijkste Stress Factoren
Stress en angst zijn tegenwoordig veelvoorkomende problemen waar veel mensen mee worstelen en het kan een enorme impact hebben op ons dagelijks leven en ons geluk. Maar wat is stress eigenlijk?
“Stress komt voort uit de druk die we in het leven voelen, als we onder druk staan door werk of een andere situatie die druk uitoefent op ons lichaam en onze geest.“
Iedereen heeft wel eens mee te maken met een stressvolle situatie, bijvoorbeeld voor een examen, een sollicitatiegesprek of tijdens een zorgwekkende periode zoals ziekte. Het is normaal om je angstig te voelen als je met een moeilijke of stressvolle situatie wordt geconfronteerd, maar voor veel mensen verstoort stress en angst echter het normale leven.
We zullen allemaal situaties ervaren die ervoor kunnen zorgen dat we gestrest raken of dat we ons angstig voelen. Er zijn genoeg redenen om op te noemen zoals bijvoorbeeld een drukke baan, een examen, relatieproblemen, een baby die al maanden lang ’s nachts huilt, het kopen van een woning, een verhuizing of een hoge schuldenlast. Iedereen heeft verschillende redenen waarom een situatie ervoor zorgt dat ze onder druk komen te staan.
“Stress kan voortkomen uit iedere situatie of gedachte waardoor je je gefrustreerd, boos, nerveus of zelfs angstig voelt. ”
Het is niet altijd gemakkelijk om te onderscheiden waarom je in een situatie stress hebt, de meest voorkomende gebeurtenissen die stress en angst opwekken, zijn de dood van een geliefde, een relatiebreuk of scheiding, de geboorte van een kind, baanverlies of een baanpromotie en een nieuwe relatie. Wat voor de één stressvol is, hoeft voor de ander niet per se stressvol te zijn.
Iedereen gaat anders om met stress, sommige beter dan anderen. Sommige mensen zijn gevoeliger voor stress dan andere. Wat de een als uitdaging ziet, voelt de ander als een last. Daarnaast zijn sommige mensen vatbaarder voor stress dan anderen.
Stress vs. Angst
Veel mensen denken dat stress en angst hetzelfde zijn. In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, is er een verschil tussen stress en angst.
Stress is de manier waarop ons lichaam en onze geest reageren op iets dat ons normale evenwicht in het leven verstoort. Stress is een trigger die angst veroorzaakt. Dit is meestal kortdurend maar de gevolgen van langdurige stress kunnen desastreus zijn.
Stress wordt veroorzaakt door een bestaande stress veroorzakende factor of stressor. Angst is stress die aanhoudt nadat die stressor weg is. Angst is een gevoel van onbehagen en bezorgdheid en gaat bijna altijd gepaard met gevoelens van bedreiging en naderend gevaar. De bron van dit gevoel is niet altijd bekend of wordt niet herkend. Stress en angst kunnen leiden tot een hele reeks gezondheidsklachten en problemen.
"Stress heeft een groot aantal negatieve effecten op je gezondheid, niet alleen op je mentale gezondheid maar ook je fysieke gezondheid".
Het Stress Responssysteem
Tijdens stressvolle gebeurtenissen geven je bijnieren adrenaline af, dit is een hormoon dat de afweermechanismen van ons lichaam activeert, waardoor je hart sneller gaat kloppen, je bloeddruk stijgt, je spieren spannen en de pupillen van je ogen verwijden.
Adrenaline is een neurotransmitter (hormoon) wat wordt aangemaakt in de bijnieren wanneer je stress of angst ervaart. Het activeert het sympathisch zenuwstelsel en zorgt ervoor dat je binnen enkele seconden adequaat kunt reageren op gevaar. Het zorgt ervoor dat je lichaam in staat van paraatheid wordt gebracht om op cruciale momenten adequaat te kunnen reageren. Dit is het bekende fight, flight, freeze respons
Daarnaast wordt er het stresshormoon cortisol aangemaakt, dit is het bekendste stresshormoon en wordt net als adrenaline aangemaakt in de bijnieren. Het activeert je sympathisch zenuwstelsel waardoor je kunt vechten of vluchten in situaties die levensgevaarlijk of levensbedreigend zijn. Daarnaast activeert cortisol je stofwisseling, dat zijn processen die je lichaam van energie voorzien.
Chronische Stress
Chronische stress en angst veroorzaakt vaak te hoge cortisol waarden in het bloed en dat heeft een bewezen negatieve invloed op de functies van je brein. Het gebied in de hersenen genaamd de hippocampus raakt hierdoor overwerkt en daardoor werkt het signaal om te stoppen met het aanmaken van stresshormonen zoals adrenaline en cortisol niet meer.
Ook het voorste hersengebied (prefrontale cortex) heeft te lijden onder langdurige stress. Dit hersengebied stuurt uitvoerende functies aan, zoals aandacht, plannen en beslissen. Hierdoor kun je niet meer helder nadenken en wordt het moeilijker om keuzes te maken.
Chronische stress kan leiden tot langdurige en ernstige psychische problemen, zoals depressie, angststoornissen en paniekaanvallen. Daarnaast kun je ook last krijgen van lichamelijke klachten, zoals hoofdpijn, duizeligheid, spierpijn of hartkloppingen maar ook maag- en darmklachten kunnen het gevolg zijn van langdurige stress. Daarom is het dus zo belangrijk om stress en angst te verminderen.
Hormonale Disbalans
Als het stresshormoon Cortisol langdurig en veelvuldig wordt aangemaakt, bijvoorbeeld bij langdurige of chronische stress omdat je al weken onder fysieke, mentale of emotionele spanning staat dan heeft dit aanzienlijk veel negatieve effecten op je gezondheid.
"Chronische stress veroorzaakt een hormonale disbalans wat zich uit in gezondheidsklachten."
Dit uit zich niet alleen in mentale klachten zoals geheugen- en concentratieverlies. Maar ook een verstoorde nachtrust is het gevolg van langdurige aanmaak van cortisol. De aanmaak van cortisol neemt normaal gesproken tegen de avond af en dan wordt het slaaphormoon melatonine aangemaakt om je te ontspannen en je voor te bereiden op je nachtrust.
Als de afgifte van cortisol niet afneemt kan er geen melatonine aangemaakt worden, hierdoor blijf je hyperalert en dat zorgt er vervolgens voor dat je niet in slaap kunt vallen. Melatonine is een hormoon dat een belangrijke rol speelt in het slaap-waak ritme van ons lichaam. Een tekort aan melatonine kan weer leiden tot een slaapstoornis, wat als een vicieuze cirkel leidt tot nog meer stress en angst doordat je lichaam en geest onvoldoende rust hebben gehad om te kunnen herstellen en te herladen.
De impact van chronische stress op ons lichaam en geest
Als je lijdt aan chronische stress of angst dan kan dit je algehele gezondheid ernstig in gevaar brengen. Chronische stress heeft namelijk ook een negatieve invloed op je immuunsysteem, je hart en bloedvaten en je zenuwstelsel. Stress en angst leiden vaak tot hoge bloeddruk, hartziekte, kanker, en nog tal van andere gezondheidsrisico's. Chronische stress heeft dus enorm veel invloed op je algehele gezondheid.
"Stress en angst kunnen ook spanningen veroorzaken in relaties en vriendschappen en in sommige gevallen kan dit zelfs leiden tot relatieproblemen of zelfs relatiebreuken."
Als stress en angst ongecontroleerd blijven, kan het ook je werkprestaties beïnvloeden en leiden tot verminderde productiviteit, verzuim en uiteindelijk leiden tot ontslag of arbeidsongeschiktheid. Door verzuim of verlies van werk of inkomen kan dit weer leiden tot financiële stress en problemen, dit kan weer leiden tot een neerwaartse spiraal en nog meer stress.

Door deze negatieve gevolgen van stress en angst te vermijden, kun je jezelf beschermen tegen deze problemen en een gezonder en gelukkiger leven leiden. Het is tijd om in actie te komen en stappen te zetten om dit te overwinnen.
Stel je eens voor dat je in staat bent om stress en angst in je leven te verminderen, zodat je vol vertrouwen en energie kunt leven. Dat je in staat bent om je emotionele stabiliteit te versterken, zodat je moeilijke situaties met kalmte en veerkracht kunt benaderen. Dit is wat mijn holistische werkwijze je kan bieden.
Om je op weg te helpen, nodig ik je graag uit voor een gratis adviesgesprek waarin we kunnen bespreken hoe mijn holistische werkwijze je zou kunnen ondersteunen. Tijdens dit gesprek zullen we jouw specifieke doelen en uitdagingen bespreken, zodat ik een persoonlijk plan voor je kan opstellen.
Klik op de onderstaande knop om een gratis adviesgesprek in te plannen. Wacht niet langer en investeer in jezelf en je gezondheid. Je bent het waard om je goed te voelen!
Comments